English version

1954 – 1980

Maurice Mircea Novac 1954-1980

Maurice Mircea Novac s-a nascut pe 11 aprilie 1954 la Butoiești, România. În 1973, după absolvirea Liceului de Arte Plastice din Craiova, România – este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, la secția de Pictură – clasa prof. Simona Chintilă.

După obținerea diplomei de licență, pictorul se stabilește la Craiova și își amenajează atelierul într-un fost pavilion de vânătoare înconjurat de un parc natural.

1983 – 1989

Maurice Mircea Novac 1983

În septembrie 1983 Maurice Mircea Novac își deschide prima expoziție personală la Muzeul de Artă din Craiova, unde expune 20 de lucrări.

Împreună cu criticul și prietenul Cătălin Davidescu organizează „Imagini contemporane” – o expoziție care adună creațiile celor mai reprezentativi artiști plastici români ai anilor 80. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă din Craiova în două ediții, 1983 și 1984.

Maurice Mircea Novac 1985

În 1985, la Craiova, împreună cu alți artiști, deschide „Atelier 35” – un spațiu de creație și expoziție. Atmosfera efervescentă, cu totul împotriva câștigului în ceea ce privește restricțiile culturale ale deceniului 9 al României, stimulează creativitatea artistului.

În 1987 are loc a doua expoziție personală a pictorului la Galeria „Arta” din Craiova.

În 1988 se căsătorește cu Gabriela și în același an se naște unicul lor copil, Ioana Daria.

Maurice Mircea Novac 1989
Maurice Mircea Novac 1989

În 1989 se stabilește la București și pregătește prima sa expoziție personală din Capitală și ultima înainte de căderea regimului comunist. Lucrările expuse la Galeria „Orizont” nu sunt deloc pe placul ideologiei oficiale, fapt care duce la închiderea prematură a expoziției. Colapsul totalitarismului îi oferă posibilitatea de a-și exprima credința artistică atât în România cât și în străinătate.

Maurice Mircea Novac 1989

1990 – 2004

Violența incidentelor politice din România din 1990 și dorința artistului de a intra în contact cu mediul artistic occidental îl determină pe Maurice Mircea Novac să părăsească România. După un scurt periplu prin Europa Occidentală, în special Germania și Franța, se stabilește, împreună cu familia, la Maastricht, în Olanda.

Pictorul descoperă curând că această lume „nouă” este mai mult sau mai puțin așa cum și-a imaginat-o. Își schimbă rapid viziunea artistică: renunță la tehnica uleiului pe pânză și începe să picteze pe panouri mari de lemn în tempera grasso – tehnica și stilul său pur realist sugerând un retur la surse.

În 1991 este descoperit de Galeria Artrade din Heerlen, Olanda și începe o colaborare care va dura mulți ani. În toamna aceluiași an, galeria trimite 18 dintre lucrările sale pe panouri de lemn la „International Art Market”, din Gent, Belgia.

În 1992, Maurice Mircea Novac vernisează expoziția sa personală la „Galeria Espacio Fenix” din Caracas, Venezuela și același an participă la „International Art Market” din Bogota, Columbia. Tot în 1992, „Galeria Villa d’Arte” din Barranquilla, Columbia, îi publică lucrări în revista „Art in America” și în anul următor, în „Art Nexus” (nr.7). Revista olandeză „Tableau” îi dedică artistului o pagină în numărul din noiembrie 1992 și în anii următori.

În ianuarie 1993 artistul participă la „Miami Beach Convention Center”, SUA.

În 1994 reprezintă „Galeria Villa d’Arte” la „International Art Market” din Buenos Aires, Argentina și la „Miami Beach Convention”, SUA.

Până în anul 2000, Maurice Mircea Novac expune la „Galeria Artrade” din Heerlen, Olanda și la „International Art Market” din Rotterdam, Olanda.

Între 2000 și 2004, „Halcyon Gallery”, Londra, Marea Britanie, expune lucrările sale.

2005 – 2012

În 2005, Maurice Mircea Novac se întoarce în România și își amenajează atelierul în București, pe strada Doamna nr.5. În primăvara anului 2007, după mai bine de 20 de ani de la debut, artistul deschide o amplă expoziție personală la Muzeul de Artă din Craiova. Aici expune lucrări de mari dimensiuni și primele lucrări din ciclul „Digul de la Eforie”.

Anul 2009 începe cu expoziția personală organizată la Muzeul Național Cotroceni din București, unde prezintă picturi din diferite cicluri, precum „Ioana”, „Rodie” și „Digul de la Eforie”. În ziua vernisajului pictorul îl întâlnește pe Dr. George Foundoulis care îl invită la el acasă, pe insula grecească Ikaria, care îi inspiră ciclul „Ikariotika”.

În 2010, „Galeria Artrade” din Heerlen, Olanda, organizează o expoziție personală a artistului, iar în 2011, „Galeria Chrom” din Bochum, Germania, îi dedică o expoziție personală.

La începutul anului 2012, „Editura Klartext” din Bochum, Germania, lansează al doilea volum al seriei „7:Romanian Contemporay Art” dedicat a șapte artiști vizuali născuți și formați în România, care și-au făcut un renume în străinătate. Albumul îi atribuie artistului o selecție de 30 de pagini de lucrări.

În martie 2012, artistul este invitat să expună la „Galeria Chrom” din Bochum, Germania, alături de artiști precum Ioan Iacob, Matei Negreanu, Mircea Roman.

2013 – Present

Maurice Mircea Novac 2013

În 2013, Maurice Mircea Novac deschide o expoziție personală la „Galeria Chrom” din Bochum, Germania, unde prezintă lucrări din ciclul „Early Erotic”.